Caragiale Drag

Ramanem cumva legati de scoala toata viata. In fiecare toamna, an dupa an, intram in curtea impodobita a unei scoli, cu ganduri bune si emotii cunoscute: fosti elevi deveniti parinti (plini de sfaturi si temeri), fosti copii deveniti adolescenti care schimba rasul cu surasul, bunici cu nepoti jenati ce nu mai vor sa fie tinuti de mana, … si dascali ce reinnoada, migalos si tenace, firul invizibil al cunoasterii.

Elevi, profesori si parinti alcatuim cu totii o lume aparte. O lume care isi cauta neobosit calea intr-un univers ce se schimba continuu si rapid.

Nu este usor pentru scoala romaneasca sa faca fata provocarilor si sa ofere solutii. Nu este usor sa remodelam chipul cunoasterii si al educatiei si sa acceptam schimbari majore de mentalitate si perspective.

Scoala, asemeni societatii romanesti in ansamblul ei, isi redefineste statutul, isi reorganizeaza resursele, isi refomuleaza principiile si isi reconsidera prioritatile. Dar lupta sa isi pastreze intacta identitatea si menirea ei ultima: aceea de a-i lumina, de a-i ocroti, de a-i incuraja si de a-i valorifica pe aceia care constituie insasi ratiunea educatiei de a exista: elevii, acesti neobositi si surprinzatori actori care-si solicita regizorul cu exuberanta si neascultare; dar care pleaca smerit fruntea in fata miracolului de valoare din bagheta maestrului. Invatacel si maestru deprind impreuna sa dialogheze pe teme si in termeni noi, intr-un timp al competentelor practice si imediate. Piata muncii, societatea civila, competitia reala, deschiderea oferita de oportunitatile de a studia in strainatate, contorsiunile economice de pretutindeni, … altfel spus tot acest NOU care ne confera o inedita perspectiva asupra societatii impune invatamantului romanesc modificari profunde si rapide. Dar oricat de profunde si rapide ar fi acestea, ele se fac tot cu sufletul truditor al profesorului, cu setea de cunoastere si invatare a elevului, cu dragostea neamagitoare a parintelui.

In acest triunghi roditor germineaza valori traditionale: lumina cartilor, loialitatea, toleranta, cinstea, credinta, seriozitatea, valori pe care Colegiului National „I.L.Caragiale” le-a mostenit si le transmite elevilor sai.

Intr-o lume in care informatia imbatraneste rapid, in care timpul nu mai ajunge la maturitate…, intr-o lume cu unitati de masura alterate adesea, … scoala si educatia au un rol covarsitor. Pentru noi, profesorii care traim alaturi de un copil, provocarea consta in a-i permite sa realizeze actul cel mai dureros pentru fiecare, acela de a creste si a se diferentia de noi. Il autorizam astfel sa ne paraseasca, sa se desparta de noi, sa se indeparteze, pentru a intampina riscurile si minunile vietii…