Kreisau Initiative Berlin (KI)

Kreisau Initiative Berlin este o fundatie ce organizeaza de cativa ani intalniri cu tineri si proiecte in cooperare cu Kreisau Foundation for European Understanding, aducand laolalta elevi si studenti din Germania, Polonia si alte tari la Kreisau.

Scopul acestor proiecte este de a educa tinerii in spiritul cetateniei active. Curajul moral, implicarea sociala si politica, toleranta, intelegerea intre natiuni, respectarea democratiei si a drepturilor omului, acestea sunt valorile centrale ale organizatiei.

In 2010, o echipa de elevi ai Colegiului a participat la proiectul MICC (Model International Criminal Court) organizat de fundatie, in Kreisau/Krzyzowa, Polonia. Proiectul presupune simularea de catre elevi a unor procese notorii, in care sunt judecati criminali de razboi sau cei vinovati de crime impotriva umanitatii. Participantii iau rolul avocatilor, procurorilor si al judecatorilor, isi elaboreaza pledoariile, imbraca robele specifice tribunalelor, prezinta cazul, asteapta verdictul, iar la sfarsit au loc dezbateri pe tema dreptului international. Scopul acestui proiect este de a evidentia importanta respectarii drepturilor omului si a celorlalte conventii internationale.

Colegiul National “I. L. Caragiale” este scoala partenera a fundatiei Kreisau Initiative Berlin din mai, 2010.