Capela

“Educatia nu seamana cu umplerea unui vas ci cu intretinerea unui foc.” (Plutarh)

Cu voia Bunului Dumnezeu, cu truda d-nei Director Veronica Focseneanu si bucurandu-se de pictura talentatei d-nei profesoare Georgeta Onofrei, Capela Colegiului National “I. L. Caragiale” a fost pregatita, pictata si impodobita in anul 2004, fiind sfintita la 23 aprilie acelasi an, cu ocazia sarbatoririi hramului Sfantului Mare Mucenic Gheorghe.

Capela, unica in Bucuresti, s-a bucurat de un foarte bun inceput, primind din judetul Alba o catapeteasma de mare vechime, din lemn cu icoane pictate pe suport metalic, restaurata cu daruire de un colectiv de elevi sub indrumarea d-nei Onofrei. Capela este un exemplu de generozitate si daruire, la infiintarea si impodobirea ei contribuind multi prieteni ai Colegiului.

Capela a fost intemeiata in interiorul cladiri liceului, intr-o sala de dimensiuni modeste. Ea se afla la demisol, astfel ca prin ferestrele aflate in jumatatea sa su¬perioara, razele soarelui intra, aruncand o lumina placuta asupra ei.

Caracteristica a constructiei incaperii este prezenta a doua nise, una boltita, pe peretele stang, iar alta mai stramta, pe cel drept. Acestea constituie si locul unde, prin osteneala d-nei profesoare Georgeta Onofrei, au fost pictate marea icoana a Sfantului Gheorghe si o icoana mai mica a Sfantului Ierarh Nicolae.

O asemenea lucrare a fost dedicata in primul rand folosului sufletesc al celor ce-si petrec macar jumatate din fiecare zi de lucru in liceu, anume elevilor si profesorilor. Ea este destinata a invoca ajutorul Domnului pentru propasirea liceului, pentru bune rezultate ale elevilor la invatatura si pentru maiestria si daruinta profesorilor ce-i indruma.

Capela reprezinta si pentru profesori, un loc unde, foarte aproape de activitatile lor, ei pot sa spuna o rugaciune si sa gaseasca un moment de liniste din tumultul cotidian al vietii scolare. Dar nu numai la nevoie sunt invitati crestinii a poposi aici, ci oricand, avand semne despre parinteasca bunatate si ingrijire a Domnului, ei pot veni sa-i multumeasca si sa-l laude.

click pentru galeria foto