Catedra de Limba Engleza

Profesori

COTIGA DANIELLA
profesor titular, gradul I

COMSA ALEXANDRA
sef de catedra, profesor titular, gradul I

DUMITRIU DELIA
profesor titular, gradul I

IONESCU GABRIELA
profesor titular, gradul I

OGLINDOIU RALUCA
profesor titular, gradul I

SIMONCA MIHAELA
profesor titular, gradul I, doctor

VULCANESCU ANCA
profesor titular, gradul II


Studierea limbii engleze in Colegiul National „I.L.Caragiale are o veche traditie, cu o mare influenta in ridicarea statutului profesorului si a studiului limbii engleze in contextul in care limba engleza este „Lingua franca” moderna.

Catedra de limba engleza a fost rand pe rand gazda intalnirilor echipei mixte romana – engleze a autorilor seriei de manuale „Pathway to English”, a seminariilor primelor cinci conferinte ale „Bucharest English Teachers’ Association”, ale pregatirilor deschiderii oficiale a „English Speaking Union Romania”, a Conferintei internationale a Directorilor de Licee ”Global Connections”. O carte de vizita atat de onoranta a fost sustinuta in permanenta de profesorii de limba engleza si de elevii familiei celor douasprezece clase de profil engleza bilingv si intensiv, respectiv trei clase a a IX-a bilingv ( doua clase cu profil  matematica – informatica, o clasa cu profil uman) si o clasa cu profil U.N.E.S.C.O. intensiv, trei clase a X-a bilingv ( doua clase cu profil matematica – informatica, o clasa cu profil uman), trei clase a XI-a cu profil intensiv ( doua cu profil matematica, o clasa cu profil uman) si trei clase a XII-a  cu profil intensiv ( doua cu profil matematica – informatica, o clasa cu profil uman).

In spiritul traditional britanic, cabinetul de limba engleza, atat de iubit si familiar, va pastra intotdeauna spiritul de echipa, respect, seriozitate si buna dispozitie intr-un cadru modern, echipat cu tehnologie de ultima ora, astfel incat metodele  de comunicare directa sa se impleteasca armonios cu cerintele impuse de societatea secolului nostru.

Activitati desfasurate la nivelul catedrei

Sustinerea examenului de atestare lingvistica in vederea obtinerii „Diplomei de atestare lingvistica” pentru elevii claselor cu profil intensiv si bilingv la sfarsitul clasei a XII-a.

Festivalul Anual in limba engleza „William Shakespeare”. Festival de teatru organizat anual in Colegiul nostru, la care participa echipe de elevi din clasele cu profil intensiv si bilingv engleza. Toate piesele sunt bazate pe scenarii adaptate de elevi dupa piesele marelui dramaturg englez.

Public Speaking Competition. Organizata pentru prima data in Romania in 1994 sub egida „ESU-Romania”, pregateste tinerii in vederea exercitiului democrat al oratoriei in limba engleza, finalizat cu participarea la National Speaking Competition si ulterior la International Competition organizata de Dartmouth House in Londra. Eleva Colegiului nostru, Adriana Ionescu este singura participanta din Romania care a castigat Premiul I la Competitia internationala de la Londra in cei peste 16 ani de participare a tarii noastre la acest concurs.

Bevan Cup. Cupa de Excelenta in promovarea imaginii Catedrei de limba Engleza, oferita de Mary si Eric Bevan ( lecturer of English, Media Production and  Communication Skills with the University of Bornemouth) este simbolul de inalta pretuire si respect oferit anual de profesorii catedrei de limba engleza celui mai apreciat elev sau clasa ca o recunoastere a meritelor deosebite. Castigatorii, in ordine cronologica sunt: Alexandru Mihail, regizor, Ileana Cocias, expert finante –banci, Vladimir Cretulescu, regizor si specialist in istoria artei, Ioan Luca Vlad, avocat, Secretar personal al Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei, Andrei Albulescu student Academia de arta teatrala, sectia actorie, Adrian Bodea, student Facultatea de arhitectura „Ion Mincu”, Mihaela Sultanovici – studenta Academia de studii economice, Doris Velea studenta „Law School”, Leicester, Great Britain, Vasile Dobrescu, elev clasa a XII-a.

Internet Projects
a.”Stagestruck” teatru virtual care contribuie la realizarea unei scene shakespeariene date si comentata de echipe din tari diferite la o data prestabilita.
b. Writing a Shakespearean Sonnet via Internet

Olimpiada de limba engleza. Pregatirea elevilor nostri este incununata de rezultate exceptionale, acestia clasandu-se in primele locuri. Eleva Sultanovici Mihaela a obtinut locul I la Olimpiada pe tara.

Ziua europeana a limbilor moderne. Eveniment organizat in fiecare an cu aceasta ocazie, pe 26 septembrie.

Serbarea de Halloween, pentru clasele a IX-a, engleza intensiv si bilingv.

Organizarea spectacolului „Sarbatori de Craciun” si pregatirea elevilor pentru acesta.        .

Participarea la proiecte internationale.

Participari la seminarii de specialitate si la Conferintele nationale RATE

Publicatii ale profesorilor

Focseneanu Veronica
William Shakespeare’s World of Plants
Co-autor al The History of English and American Literature ,vol. 2 ( in romana)
English – Romanian Pocket Dictionary

Editor al unei serii de colectii:
Shakespeare’s Sonnets
Shakespeare:  on Love
Christmas Carols – English and Romanian Carols
Roots and Wings – Romanian poetry

Traduceri  (o selectie de titluri):
Thomas Nashe, The Unfortunate Traveller
Virginia Woolf, Night and Day
John Steinbeck, Tortilla Flat
P.G.Wodehouse, Summer Lightning
Charles Dickens, Great Expectations
John Fowels, A Maggot, The Tree
Lawrence Durrell, The Avignon Quintet ( Monsieur ; Constance; Sebastian)
Daphne du Maurier, The Scapegoat
Somerset Maugham, The Villa on the Hill
Agatha Christie, Murder is easy
James Hadley Chase, Safer dead
Daphne du Maurier, Short Stories
O’Henry, Short Stories
Geoffrey Chaucer, The Canterbury Tales (adapted)
James Reeves, English stories and fairytales
Jane Goodhall, In the Shadow of Man
An Anthology of  British Poetry  ( colaborare, 4 volume)

Cotiga Daniella
Concise Oxford Lingua English – Romanian Dictionary” publicat de “Oxford University Press” and “Educational Centre”, 2009